top of page

 

De traditionele textielsector heeft het moeilijk. De overblijvers leggen zich toe op de textiel van de toekomst: hittebestendig, vuilafstotend, lichtgevend en ijzersterk. Veel vindingen dateren al uit de beginjaren van de ruimtevaart.

In de showroom van Ten Cate Protect in Nijverdal hangt een brandweerpak over een paspop. De overall, zwarte stof met gele reflecterende banden, lijkt weinig te verschillen van de doorsnee uitrusting voor brandweerlieden.

Brandweerpak reflecterend
Silhoflec reflective
Silhoflec reflective

»Nu moet je opletten”, zegt ing. J. Craamer en hij doet het licht uit. In het donker zijn alleen de gele banden van het pak goed te zien. Maar als Craamer er een schijnwerper opzet licht ineens het hele pak op. „Mooi he, je schrikt er bijna van”, zegt de productontwikkelaar triomfankkelijk. De stof is met behulp van een reflecterende substantie lichtgevend gemaakt. Behalve door Duitse brandweerlieden - ‘Feuerwehr Hannover’ staat op de achterkant - wordt het momenteel door verschillende hulpverleners getest. Het brandweerpak van de toekomst moet brandwerend, reflecterend, vuilafstotend, slijtvast en ook nog eens comfortabel zijn. „Heel wat anders dan die zware, dikke pakken waar je nu in zit te zweten.”

Ten Cate Protect ontwikkelt en produceert weefsels voor beroeps- en veiligheidskleding. Craamer zet zijn kennis ook in voor andere werkmaatschappijen van Koninklijke Ten Cate (KTC) bij het maken van vezels voor verschillende industriele toepassingen. Na bewerking met kunst- of koolstof zijn die geschikt voor gebruik bij de bouw van huizen, dijken (bijvoorbeeld zinkmatten), vliegtuigen en antiballistische, dat wil zeggen kogelwerende cockpit en kogelvrije vesten. Het Almelose bedrijf gooit ook hoge ogen met kunstgras, zeker nu de Internationale voetbalbonden lijken in te stemmen met het spelen van wedstrijden op kunstgras. Vernieuwing is een kwestie van overleven voor de tex- tielsector in Nederland, waar in veertig jaar tijd door faillissementen en bedrijfssluitingen ruim 100.000 arbeids- plaatsen zijn verdwenen. 

Modem, technisch textiel kan meer dan een lichaam bedekken. Het is lichtgevend, houdt warmte vast en is slijtvast. „Het verbazingwekkende”, zegt ingenieur Craamer, „is dat veel van die vindingen al uit de jaren zeventig stammen,

uit de ruimtevaart. Maar toen was het of onbetaalbaar of dachten we er niet aan om hittewerende of sterke vezels in normale beroepskleding te verwerken. Ter illustratie pakt hij een witte doktersjas, hangend op een rekje naast een andere vinding: een niet doorschijnend verpleegstersuniform. Als hij aan de stotf trekt, rekt deze mee. Stretchstof, lekker comfortabel.’’ Dertig jaar geleden was het al in de mode. Nu het in beroepskleding wordt verwerkt, is er opeens veel meer vraag naar.

De Nederlandse textielbranche verandert van karakter. De grote bedrijven met duizenden werknemers, opgebloeid ten tijde van de industrialisatie en ten onder gegaan na de Tweede Wereldoorlog, bestaan al enige tijd niet meer. Alleen de fabriekspanden en stoompijpen die de sloophamer hebben overleefd, herinneren aan deze periode. 

Craamer toont het nieuwe brandweerpak: brandwerend, reflecterend, vuilafstotend, slijtvast en minder zweterig.

Martin Steenbeeke

bottom of page