top of page

 

Een revolutie in de textiel. Zo durft Jan Craamer zijn innovatie rustig te noemen.

Terwijl de bestaande Ten Cate- bedrijven gewoon verder produceren, wil hij met zijn technologie nieuwe markten ontsluiten. Digitaal textiel bewerken op nanoschaal. Intelligent textiel met bijzondere eigenschappen maken. Textiel met solarvezels. De medische wereld, de beveiliging en de elektronische industrie bieden wat niemand anders nog kan leveren. Jan Craamer gelooft dat Ten Cate aan deze technologie nog tientallen jaren een broodwinning zal hebben. Waarbij het milieu een van de winnaars is. De nieuwe technologie zal op termijn namelijk beduidend minder chemicalien, energie en tot 90% minder water gebruiken.

Craamer Textile Revolution
The new technollogy will use less chemicals, energy and up to 90% less water.
The new technollogy will use less chemicals, energy and up to 90% less water.

In zijn kantoor staan rollen garens in felle kleuren op de goed gevulde archiefkast. De kamer lijkt keurig opgeruimd, maar dat is tijdelijk. Hij zit er nog maar net. Het liefst werkt hij als een Willie Wortel tussen retorten en rapporten. Knutselen, combineren, kijken. In spirerend rare textiel, aparte materialen om zich heen. In andere branches spieken, ideeen opdoen. Druk gebarend: Iedereen heeft een klik in zijn hoofd die hem ergens goed in maakt. Mijn klik is om als ik ergens iets zie, dat snel met andere dingen te combineren. Het in mijn branche te brengen. Na 42 jaar textieltechnologie heeft hij alle processen onder de knie gekregen: van katoenplantage tot confectie. Een bereisd man, die de textielindustrie al in meer dan veertig landen adviseerde. In de textielcultuur van zowel Zwitserland als Colombia een weg vond. Hij zocht de afgelopen paar jaar voor Ten Cate bij de grafische industrie en in de metaalindustrie naar een nieuwe manier van textiel bewerken. Iets wat verder ging dan een verbetering aan een machine of een product.

Bij het bekijken van een speciale printer gaat bij Jan Craamer het licht aan. Digitaal textiel bewerken. Een continue proces in tegenstelling tot de normale discontinue printers. Het doek met industriele snelheid door laten lopen. Een revolutie zoals die van de rotatiedruk. Hij slaat aan het rekenen en ziet steeds meer voordelen. Alleen: er is nog geen machine en de chemicalien moeten nog uitgevonden worden. Jan Craamer beschermt zijn kind tegen boze ogen, geeft het tijd om groter te worden. Hij licht de directie in en werkt met enkele vertrouwelingen stug door. Doet zijn huiswerk, stelt plannen op. Maakt na enige tijd een afspraak voor een presentatie aan het bestuur. Craamer ontdekt dat goed inhoudelijk met RvB- voorzitter Loek de Vries te praten valt. Op 7 oktober 2004 maakt de bestuursvoorzitter de innovatie wereldkundig. Bij het driehonderdjarige bestaan van Ten Cate iwordt er geinvesteert in "de revolutie" Een toekomst is begonnen. Inmiddels wordt er in  Nijverdal een nieuw gebouw neergezet om verdere proeven te kunnen doen. Jan Craamer verwacht ergens in 2005 een eerste staal te tonen. Hij ziet de machine al voor zich. Balken met vaste spuitkoppen. Tot 100.000 druppels van 80 picoliter per seconde. Dag en nacht loopt de straal- geen slijtage of verstoppingen, geen oponthoud bij onderhoud. Hij heeft al processen getest en proeven gedaan, want Want Jan Craamer houdt niet van teutebellen. Je moet het tempo erin houden. Snel beslissen wat je wilt. Mensen aan hun afspraken houden.

Anders vertragen ze alle processen, vaak zonder dat overigens door te hebben. Iedereen is belangrijk. Je moet bij een innovatie met positieve mensen samenwerken, vanuit verschillende achtergronden. Net zo goed als je bij de gewone productie regelmatig technisch met andere n in de keten moet overleggen. Anders riskeer je met een verbetering of besparing bij de een, dure overbehandelingen bij de volgende in de keten.

Hoe werkt een uitvinder eigenlijk? Jan Craamer geeft, heel letterlijk, een kijkje in de keuken. Het begint vaak met een vraag: hoe kan ik een innovatie starten en daarbij afwijken van de standaardprocessen in de textielindustrie? Hiervoor kijk ik veel in technologieen van andere industrieen. Een idee wordt vaak s nachts geboren. Dan ga ik naar de garage. Ik heb meestal thuis ook een soort laboratoriumpje, om dingen uit te proberen. Een paar pipetten, erlenmeyers. Ik ben nieuwsgierig, doe allerlei proeven. Dat kost in het begin helemaal geen investering, alleen tijd. Ik heb de magnetron in onze keuken we leens gebruikt om te kijken of ik chemicalien kon inbranden. Dat experimenteren van mij heeft mijn moeder overigens ooit een hogedrukpan gekost. Ik wilde een draadje verven door het in die pan onder druk in een damp te hangen. Het draadje was succesvol door en door geverfd. Maar de hele pan ook. Die kon ze dus weggooien. Hij kijkt er schalks bij.

De uitvinder erkent en benoemt fouten en teleurstellingen net zo goed als succeservaringen. Ik heb inmiddels gelukkig een dikke huid. En ik heb er een hekel aan als mensen informatie achterhouden, achterbaks doen.

Jan Craamer is een gedreven kerel, iemand die aan 24 uur in een dag nooit genoeg kan hebben. Toch, ondanks een breed scala aan hobbys, heeft ook hij soms zijn rust nodig. Dan belt hij zijn vrouw en leggen ze hun kruiser ver van de drukte voor anker. Om een paar dagen te vissen, te ontspannen, een frisse wind door het hoofd te laten waaien. Daarna kan hij de organisatorische rompslomp die er nu eenmaal bij hoort weer aan. De helft van zijn tijd gaat op aan andere dingen dan uitvinden. Collegas helpen bij technische problemen, talenten aantrekken en onder de vleugels nemen. Uitleggen dat zijn innovatie zoveel technische know- how en aparte materialen nodig heeft dat de kans dat een ander dat thuis namaakt nihil is. De angst wegnemen dat collegas door zijn uitvinding werkloos worden. Dit is geen vervanging van de huidige fabrieken. Ik wil niets van wat zij doen digitaal doen, maar juist nieuwe markten ontwikkelen. Ik wil geen personeel elders wegtrekken. Dit is een nieuwe activiteit met nieuwe kansen. Zonder me gek te laten maken door een warreling van ideeen of voortijdige druk van marketingmensen ga ik rustig stap voor stap verder ontwikkelen. We documenteren alles zorgvuldig, zodat het proces door kan gaan- wat er ook gebeurt. Deze innovatie geeft straks immers langdurig hoogwaardige werkgelegenheid en een bijdrage aan de continuiteit van Ten Cate.

Ten Cate komt met zelfreinigend doek op de markt

Textieltechnische "revolutie" bij Koninklijke Ten Cate.

8 Oktober 2004 -- De twentsche Courant TUBANTIA ..... De mogelijkheden zijn uitbundig, verzekert topman Loek de Vries van Kon. Ten Cate. Hij kondigde gisteren op een jubileumscongres een nieuwe, digitale textieltechnologie aan. "Een revolutie" verzekert hij. Het maakt bijvoorbeeld kleding met ingebouwde medicijnen mogelijk. Bij onderdeel Ten Cate Advanced Textiles in Nijverdal is een compleet nieuwe technologie in het afgelopen jaar uitvoerig beproefd. Het resultaat was onder meer een lapje stof, dat een half jaar lang buiten lag, dag en nacht overgeleverd aan de nukken van het wispelturige Hollandse klimaat. Ten Cate-topman L. de Vries:"Geen schimmel, geen vuil, helemaal niks!" Kortom, de nieuwe technologie, vergelijkbaar met het principe van de inktjetprinter, werkt. Het ambachtelijke coaten van weefsels zal over een paar jaar compleet verdwijnen, voorspelt De Vries. De topman had het nieuws bewaard als sluitstuk van het Royal Ten Cate Innovation Forum, gisteren in de prestigieuze Amsterdamse Beurs van Berlage: een congres dat in het teken stond van het 300-jarig bestaan van de ondeneming. Het draaide allemaal om innovatie, en daarin paste naadloos de aankondiging, dat het Almelose concern vorige maand heeft gekregen op die nieuwe technologie. Deze digitale druktechniek maakt het mogelijk om microscopisch kleine deeltjes op een textiele stof te spuiten. Daarmee kunnen "intelligente" of interactieve weefsels met bijzondere eigenschappen worden geproduceerd. Kon. Ten Cate is volgens De Vries de enige onderneming ter wereld die deze technologie straks in huis heeft, er patent op heeft en daarom mijlenver voorop ligt bij de concurrentie. InNijverdal begint binnenkort de bouw van de eerste "drukmachine" die eind  volgend jaar gaat draaien. Het vergt een investering van tien mijoen euro. De nieuwe technologie opent ongekende perspectieven, aldus De Vries. Hij schetste een toekomstbeeld van een nieuwe generatie textiele weefsels met uiteenlopende ingebouwde eigenschappen. "Neem een soldaat op het slagveld. Hij draagt een uniform dat zich als een kameleon aan de omgeving aanpast. De stof past zich aan temperatuurschommelingen en regen aan, z'n commandanten kunnen zijnpositie bepalen en de uniformstof houdt ook zijn conditie in de gaten." Ook zou die uniformstof medicijnen kunnen afgeven- net zoals een nicitinepleister- om de militair bijvoorbeeld tegen infecties te beschermen. Letsel kan tevens worden "doorgegeven". Maar Kon. Ten Cate blijft vooralsnog wat dichter bij huis. Het concern komt eind volgend jaar met zelfreinigend tentdoek en zonwering op de markt: de eerste stof die uit de "inktjetprinter" komt.

Textielingenieur Jan Craamer van Ten Cate Advanced Textiles is de geestelijk vader van de nieuwe technologie.

"Iedereen kan T-shirts bedrukken, maar niemand kan weefsels op deze manier coaten met een snelheid van minstens 20 meter per minuut, op een breedte van 1,62 meter!"

Bijkomende voordelen zijn dat de technologie korte series mogelijk maakt, zonder grote aanloopverliezen: nu zijn nog runs van duizenden meters nodig om rendabel te kunnen draaien. Ook zijn er ingrijpende milieuvoordelen: enrgie- en waterbesparingen van 70 tot 90 procent, en het gebruik van chemikalieën wordt met 60 procent gereduceerd. Voor verlies van werkgelegenheid valt volgens Ten Cate woordvoerder Frank Spaan niet te vrezen. "De coatingstraten gaan er heel anders uitzien, het ambachtelijke karakter verdwijnt, maar het gaat per saldo geen banen kosten. Wel verschuivingen" De niuwe techniek zal, zegt hij, een groei van de activiteiten veroorzaken. Dat gaat overigens geleidelijk:"Je moet niet ineens een enorme omzet- en winstsprong verwachten."

bottom of page